9:00 - 20:00
Luni - Vineri
Prin pictura ne putem exprima ideile - pe panza, hartie, carton, lemn, sticla . Dar pentru un rezultat final bun, ce tipuri de culori ar trebui sa alegem? Si care este diferenta dintre ele?
Exista o gama variata de culori acrilice, tempera, acuarele, guase sau culori in ulei din care putem alege.
Acuarelele sunt solubile in apa si este de preferat sa folosim hartia ca suport de lucru. Cu cat hartia este mai groasa, cu atat ea poate absorbi mai mult excesul de culoare, nu se rupe, nici nu se increteste.
Acuarelele au in compozitie un pigment pulbere amestecat cu un liant (in general guma arabica) si alti aditivi.Caracteristica acuarelelor este transparenta si pentru a fi utilizate corect este necesar sa folosim o cantitate de apa mai mare decat pigment. Din acest motiv, picturile in acuarela se usuca mai greu decat alte tipuri de culori.
Dupa ce cream nuantele, este recomandat sa le incercam pe o alta hartie pentru a vedea daca suntem multumiti de rezultat.
Dintre toate tipurile de culori, vopselele tempera sunt cele mai vechi si au o capacitate adeziva foarte mare.
Ca suport de lucru este recomandata hartia groasa, sticla sau lemnul.
Culorile tempera au in compozitie pigmenti amestecati cu un liant solubil in apa (galbenus de ou). Picturile in culori tempera au o putere mare de acoperire si sunt folosite in special in realizarea icoanelor.
Timpul de uscare este scurt, se aplica in straturi, iar rezultatul final este unul mat si culorile nu sunt foarte vii.
Caracteristica culorilor tempera este ca nu sufera modificari in timp (nu se ingalbenesc).
Culorile guase sunt realizate din guma arabica si reprezinta o varietate de tempera. Pot fi folosite pe hartie groasa sau carton si sunt solubile in apa.
Guasele sunt formate din pigment si liant acrilic. In functie de liantul acrilic folosit se pot obtine culori cu aspect lucios sau satinat.
Caracteristica guaselor este ca se pot aplica culori deschise peste cele inchise si se usuca rapid. Astfel, micile greseli pot fi reparate foarte usor.
Dupa uscare, culorile au un aspect viu, insa exista si riscul ca vopseaua sa crape daca aplicam un strat prea consistent.
Culorile acrilice se pot dilua cu apa si sunt compuse din pigmenti si emulsie acrilica polimerica.
Cea mai importanta caracteristica a culorilor acrilice este versatilitatea: se pot aplica in straturi groase, precum culorile in ulei, sau se pot dilua cu mai multa apa. In ultimul caz, rezultatul este precum cel al acuarelelor.
Acrilicele se pot folosi pe aproape orice suprafata: hartie, panza, plastic, sticla, metal.
Timpul de uscare depinde de grosimea stratului de culoare: cel subtire se usuca in maxim 15 minute, iar cel gros se poate usca intr-o ora sau chiar in cateva zile. Dupa uscare nu se mai poate interveni pe pictura, iar culorile nu se ingalbenesc in timp.
Culorile in ulei sunt printre cele mai vechi culori, cu uscare lenta si au in compozitie pigmenti si liant -ulei, cel mai folosit ulei fiind cel din in.
Printre caracteristici se numara aplicarea straturilor de consistenta diferita, pot fi diluate cu solventi pentru a obtine diferite grade de transparenta.
Uscarea lenta poate fi si un avantaj pentru cei care doresc sa isi continue pictura sau sa revina asupra lucrarii.
M.R.